Дом > Новости > Садржај

Категорија производа

РИП Набуко: Шта је Јужни коридор гаса путем одлука значи за АМЕРИЧКУ
Mar 15, 2016

По Луцy Wаллwорк

Набуко је мртав. Зивео ТАП. Набуко , политички комад гас транспортна инфраструктура, је дизајниран да се природни гас преносити из поља азербејџанског гаса и околним добављачи у гас-гладан европских купаца. То је било логистичку дневног реда, најмање.

Политички дневни ред је био да преусмерите на кретање гас да избегнем руска територија, представља стратешки приоритет да поткопају руске доминације над земљама Источне Европе. Па с обзиром на све ово се дешава далеко од америчког тла — и Сједињене Државе на путу ка енергетској независности – Зашто ми и даље имамо толико тога на коцки у у расправама у детаље руте Јужни коридор?

Пројекат Набуко, који је на губитку у Јунеанд #39; с коначном инвестиционе одлуке да се Транс-јадранске гасовод (ТАП), је био цевовод првобитно осмислило протегнути 3,893 км из Турске преко Бугарске, Румуније и Мађарске, до чворишта природног гаса у Баумгартен у Аустрији. То је био да се храни од гаса из у другој фази пројекта масивне Шах Дениз од обале из Азербејџана и би коштао око 10 милијарди долара. Чак и када пројекат био пропорционално у трошак и способност да андqуот; Набуко Wестандqуот; предлог , краћим путем и што већој мери користи постојећи нафтоводи, није било довољно да окрене ствари против ТАП.

Коначну одлуку о напретку са ТАП, који ће уместо тога транспорт каспијског гаса преко Грчке у јужној Италији, лишће Европске Унионанд #39; с драга Набуко мртве у води. Одлуку су протумачили као победу логистици над политиком у свет и-назад, транснационалне нафтовода планирања. Али летанд #39; с не отпише политици још. На крају крајева, сад и ЕУ не бих рекао да подржава предлог који је послао азербејџанског гаса на југ кроз суседна Иран, без обзира на комерцијалну исплативост.

Од самог почетка, циљ од руте Јужни коридор је био да се супротставимо руски политички утицај у Европи, која је у 2007 години и даље зависи од Русије око 40 посто свог увоза гаса. Сад даље на исток рањиви још више; Естонија , Летонија и Литванија ослања на Русију за 100% њихове гаса.

Серија супротан потези Кремљ да користи своје снабдевање гасом као политички оружје против сусједима има већу хитности убризгава напоре да диверсификације снабдевања ка других произвођача. Најистакнутији међу њима је био 2009 СРСЗ са Украјином (који црта 66 одсто свог гаса из Русије) над ценом склонили који је претио да угасимо свјетла у мидwинтер, не само у Кијеву, али и преко других делова континента који се ослањају на Украјину као транзитну земљу. Германyанд #39; с одлуком да постепено нуклеарне енергије у светлу Фукушима, и широку противљење експлоатације руда у Еуропе повишицу даља питања о будућем снабдевање гасом.


Па какве све то има везе са Сједињеним Државама? Децембар 2012 извештаја особље за америчког одбора Сената за спољне односе, на челу са бившим .испред сенатора Рицхард Лугар (Р -Инд.), обраћа се прецизно питање зашто би сад било брига шта има у далекој Каспијског басена.

Извештај препознаје тај андqуот, wорлданд #39; с развија гас тржишта позиву је поновна процена на јужној Цорридоранд #39; с стратешку предност и комерцијални виабилитy.андqуот; Ово се односи на презасићености тржишта течног природног гаса који је стигао на Европска тржишта, предодређен за амерички земљи пре него процват у сад-у је померио глобалне гаса за набавку дyнамицс.

Ово нас подсеца на реалност да пројекат Набуко је рођен у врло друге геополитички ере. Иницијални протокол потписан је 2002 (праћен посете Вердианд #39; с андqуот; Набуццоандqуот; код Бечке државне опере, отуда име слово ватрени за комад челика). У то време, амерички домаћег природног гаса за производњу износила 536 милијарди кубних метара (бцм), много променила од 1970. До 2012 године та цифра се већ уздигао до 681 бцм, у шта се предвиђа као почетак оштар Узлазни тренд ка самодовољности у енергију.

Међутим , у истом извештају се закључује позивајући Обамине администрације да се држи своје око на лопти и да задржи енергетску сигурност као централна компонента спољну политику. Наравно , амерички уље лигу, као што је Цхеврон и Ексонмобил, чије интересе треба да штити, инвестирао пуно у региону евроазијска. Али што је још важније, и НАТО савезници у источној Европи и стратешку безбедност савезе у централној Азији могле да буду појачане истакнутију евроазијска политика, од којих је Јужни коридор би кључна компонента.

Извештај се односи на енергију као андqуот; економски куцавица многе НАТО савезницима и партнерима у Европи и на Еурасиа регион.андqуот; Такође се указује да би пројекат Набуко Wест (сада-није успео) представљају јасну стратешку предност интересу за сад политике, директно пружање енергије тих земаља у централној и југоисточној Европи највише зависи од руских испорука.

Бивао све, постало је модерно да се говори о новом андqуот; Велика Гамеандqуот; преко енергетске ресурсе у централној Азији. Дискусије су одржава (и одуговлачио) за неко време изградње додатно гасоводе да носи казахстанског и туркменистански угљоводоника по морском дну Каспијског хранити у Јужни коридор.

Али Кина, такодје, гледа на запад да осигура виталне енергетске ресурсе за подршку свој раст и употребити свако кашњење у транспортним пројектима у суду снабдевач земље саме. Поред тога, као и Сједињене Државе настављају повлачење својих трупа из Афганистана, њен однос са централном азијске државе ће претворити из је широко војне један на један гради на економску и политичку разматрања. У тој ситуацији, У.С.-централне Азије релације могу бити занемарен и стратегије Сједињених Држава у региону је био увео у у дешавање #39; с андqуот; Свилени Роадандqуот; економски програм.

Лугар није једини препоручено обновљени фокус на Еурасиа у Америцке страних и енергетске политике, са другим коментатори истичући да настојања за сличне политичке воље за потребно је то од Клинтонове администрације у непосредно после Хладног рата периоду возите кроз изградњу нафтовода Баку-Тбилиси-Чејхан (БТЦ). Али смрт Набуко указује да, како ствари стоје, Сједињене Државе не добија свој пут овај пут.

Пореклом из Велике Британије, Луцy Wаллwорк је дипломирао на универзитету у Дурхаму, а тренутно ради као сарадник у Берлину, на ОпенОил, где она координате глобалног низ водиче за Екстрактивна индустрија широм света. Међународно специјализовала се за енергетске индустрије Јужне Америке и јужног Кавказа.